Excellente School | Praktijkonderwijs GSG Het Segment (2024)

Juryrapport Excellente Scholen 2015 Het Segment (pro), Gouda

Het excellentieprofiel van de school
De school heeft een helder en voor de school relevant excellentieprofiel.
De school heeft haar excellentieprofiel zo breed geformuleerd dat het hele onderwijsconcept daarbinnen valt, inclusief de stages, het zorgbeleid en de heersende schoolcultuur. Tijdens het gesprek van de jury met de directie is getracht meer focus te krijgen in het profiel en dat punt te benoemen waarin de school denkt uit te blinken of waarin de school een echte voortrekker blijkt te zijn. De aandacht richt zich dan op het weldoordachte onderwijsprogramma: een breed en goed gestructureerd aanbod, waarvan in zowel de eerste twee basisvormende jaren als in de daaropvolgende drie arbeidsgerichte jaren de doelen en de te bereiken competenties duidelijk zijn beschreven.
Dit weldoordachte onderwijsprogramma als excellentieprofiel van Het Segment is relevant voor de school, omdat het de leerlingen op een eigentijdse wijze voorbereidt op het werkveld, het vervolgonderwijs en op hun rol in de samenleving als de belangrijkste doelstellingen van het praktijkonderwijs. Het onderwijsprogramma heeft de ambitie elke leerling verder te brengen, richt zich op alle leerlingen en wil hen optimaal laten profiteren van de kansen die de school hen biedt. De jury komt tot de conclusie dat de aangescherpte focus van het excellentieprofiel helder is en relevant voor de doelgroep van de school: leerlingen die moeite hebben met leren op de traditionele manier.

Aanpak, resultaten, borging en evaluatie
De school heeft een we/overwogen aanpak met betrekking tot het excellentieprofiel.
de afgelopen jaren heeft het team van leraren gezamenlijk het onderwijsaanbod van de hele opleiding geëxpliciteerd in leerlijnen met kerndoelen, streefdoelen en beheersingsdoelen. Voor alle praktijkvakken is dit inmiddels gedigitaliseerd en op ieder gewenst moment op te roepen op een scherm. De leerling kan op deze wijze zijn ontwikkelingsproces volgen en de bereikte doelen met een ‘bewijs’ als resultaat afsluiten en aan zijn individueel ontwikkelingsplan (IOP) toevoegen. Zowel de onderwijskwaliteit als de organisatie krijgt hiermee een positieve impuls.
Het vastgestelde programma wordt tijdens overleggen op school en in bijeenkomsten met brancheorganisaties geëvalueerd, geactualiseerd door het aan te passen aan de laatste vereisten van het werkveld. Door deze systematiek is het behoud van kwaliteit verzekerd.
De school heeft, naar de mening van de jury, een weloverwogen aanpak met betrekking tot het excellentieprofiel.

De ontwikkeling van het excellentieprofiel
De school heeft concrete plannen om het excellentieprofiel verder te ontwikkelen.
Het gedigitaliseerde leerlingvolgsysteem BLITS wordt de komende periode gekoppeld aan dit gedigitaliseerde onderwijsprogramma, waardoor de school meer inzicht krijgt in de groei van de leerling in relatie tot zijn ontwikkelingsperspectief dan wel uitstroomprofiel.
Ook de door de uitgever aangekondigde vervanging van de lesmethode Promotie zal consequenties hebben voor de doorontwikkeling van BLITS en het daaraan gekoppelde onderwijsprogramma.
Verder reageert de school alert op veranderingen in het werkveld en het aansluitend vervolgonderwijs.
De jury heeft geconstateerd dat de school concrete plannen heeft om het excellentieprofiel verder te ontwikkelen.

Erkenning excellentieprofiel
Het excellentieprofiel van de school wordt zowel intern als extern erkend.
Het team van Het Segment is trots op het ontwikkelde gedigitaliseerde onderwijsaanbod en richt zich nu op het breed implementeren hiervan op school, zodat de leerling optimaal kan leren. Het draagvlak hiervoor blijkt groot onder betrokkenen die de jury gesproken heeft tijdens het schoolbezoek.
Zij realiseren zich dat zij iets bijzonders hebben neergezet met elkaar en zien daar ook erkenning voor in de toegekende predicaten Excellente School 2013 en 2014. Externe contacten heeft de school met de brancheorganisatie onder andere over de te behalen certificaten, met hetvervolgonderwijs, met de begeleidingsstructuur, met deskundigen op het gebied van pedagogiek en didactiek, met het lokaal bestuur, met de overheid en met het samenwerkingsverband, het landelijk werkverband en met collega-praktijkscholen. Zij erkennen het bijzondere karakter van de school met haar warme pedagogisch klimaat waar leerling zich veilig voelen, erkend en gekend worden en vooral in staat worden gesteld zich optimaal te ontwikkelen. Het Segment is een echte netwerkschool.

De jury heeft diverse referenten gevraagd of zij het excellentieprofiel van Het Segment herkennen
en de algemene onderwijskwaliteit onderschrijven. De referenten omschrijven de school als excellent. Tevens hebben de referenten de indruk dat Het Segment haar kennis en ervaring deelt met derden.
De jury concludeert dat het excellentieprofiel van de school zowel Intern als extern wordt erkend.

Duurzaamheid excellentieprofiel
Het excellentieprofiel van de school is toekomstbestendig.
Door de vele contacten is de school goed op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen (bijvoorbeeld de actuele eisen voor de branchecertificaten, de nieuwe onderwijsmethode voor het praktijkonderwijs, de gevolgen van de Participatiewet) en ze probeert daar tijdig op te anticiperen. Zij zet de benodigde stappen om de kwaliteit van haar onderwijs op een hoog niveau te houden. Het excellentieprofiel van de school is naar de mening van de jury toekomstbestendig.

AfnameJaar afnameAantal respondentenGemiddelde van de schoolLandelijke Benchmark
Medewerker tevredenheidJa2013479.3
OudertevredenheidJa2014409.37.3
Leerling tevredenheidNee0

Bevindingen van de Jury Excellente Scholen ten aanzien van de algemene onderwijskwaliteit

Toelichting werkwijze jury

Bij het onderzoek naar de algemene onderwijskwaliteit worden de volgende aspecten betrokken : resultaten, onderwijsproces, schoolklimaat en veiligheid, en kwaliteitszorg en ambitie.

Scholen hebben zichzelf beoordeeld op basis van een aantal kwaliteitsstandaarden. De kwaliteitsstandaarden behorende bij onderwijsproces, schoolklimaat en veiligheid, en kwaliteitszorg en ambitie zijn met toelichting opgenomen in de bijlage van het juryrapport. Het eigen oordeel van de school is opgenomen In hoofdstuk 3 van dit rapport.

De jury voert geen eigen onderzoek uit naar de kwaliteit van deze standaarden. Wel toetst zij of in haar onderzoek naar het excellentieprofiel contra-indicaties naar voren komen die tot een oordeel leiden dat afwijkt van het eigen oordeel van de school.

Tijdens het schoolbezoek waren dit de bevindingen van de jury ten aanzien van de algemene onderwijskwaliteit van de school.

4. Conclusie van de jury

De regionale school voor praktijkonderwijs GSG Het Segment richt zich met haar onderwijs vooral op het voorbereiden van de leerlingen om zelfstandig te kunnen functioneren in het werkveld en de samenleving. Zij doet dat rond de vijf thema’s wonen, werken, leren, vrije tijd en burgerschap.

De school is gehuisvest in een uitstekend geoutilleerde accommodatie in Gouda. Het Segment is met haar ruim 300 leerlingen een grote praktijkschool. Ze heeft In januari 2015 het predicaat Excellente School 2014 ontvangen.

Het Segment heeft een helder en relevant excellentieprofiel dat doorwerkt in de school als geheel en de reputatie van de school versterkt. De school laat zien dat zij onderscheidend is en een voorbeeld kan zijn voor andere scholen. Zij is in staat anderen te inspireren en actief te helpen.

Excellente School | Praktijkonderwijs GSG Het Segment (2024)

References

Top Articles
Hog's Barbeque Seminole Menu
Masterwork Backpack Pathfinder
Creepshotorg
#ridwork guides | fountainpenguin
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Cottonwood Vet Ottawa Ks
Watch Mashle 2nd Season Anime Free on Gogoanime
Hawkeye 2021 123Movies
Tanger Outlets Sevierville Directory Map
New Day Usa Blonde Spokeswoman 2022
Cape Cod | P Town beach
Tight Tiny Teen Scouts 5
Orlando Arrest and Public Records | Florida.StateRecords.org
Why Is Stemtox So Expensive
Ssefth1203
Edible Arrangements Keller
อพาร์ทเมนต์ 2 ห้องนอนในเกาะโคเปนเฮเกน
The Shoppes At Zion Directory
Cvb Location Code Lookup
Crossword Nexus Solver
Grab this ice cream maker while it's discounted in Walmart's sale | Digital Trends
Willam Belli's Husband
Weepinbell Gen 3 Learnset
What Channel Is Court Tv On Verizon Fios
Isaidup
Costco Gas Hours St Cloud Mn
Airline Reception Meaning
Weathervane Broken Monorail
Cars & Trucks - By Owner near Kissimmee, FL - craigslist
Melissa N. Comics
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Gina's Pizza Port Charlotte Fl
Kokomo Mugshots Busted
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Edward Walk In Clinic Plainfield Il
Nobodyhome.tv Reddit
450 Miles Away From Me
9781644854013
Wo ein Pfand ist, ist auch Einweg
2023 Nickstory
Mytime Maple Grove Hospital
Karen Wilson Facebook
The Conners Season 5 Wiki
Centimeters to Feet conversion: cm to ft calculator
Mauston O'reilly's
Top 1,000 Girl Names for Your Baby Girl in 2024 | Pampers
Random Animal Hybrid Generator Wheel
Costco The Dalles Or
Paperlessemployee/Dollartree
Richard Mccroskey Crime Scene Photos
Hkx File Compatibility Check Skyrim/Sse
How to Choose Where to Study Abroad
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6257

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.